Čarolije iz „Tinine kužine“ (FOTO)

 Čarolije iz „Tinine kužine“ (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

U današnje vrijeme, kada je egzistencija mnogih ljudi pod znakom pitanja, jer je većina poslova pod znakom pitanja mnogi ljudi razmišljaju, počinju, organizuju neki dodatni posao „sa strane“ da ukoliko ostanu bez posla ipak imaju od čega da žive…ipak ima i onih koje je termin „tehnološkog viška“ pogodio, kako bi rekli narodski „iz vedra neba“. Šta dalje? Kako krenuti sa mat pozicije…

Tako je 2014. godine „tehnološki višak“ zakucao i na vrata Tijane Lakićević – Đinović, koja je nakon 10 godina rada u gradskoj biblioteci, preko noći, postala „višak“.

Nije bilo lako, kaže u priči za Portal Kolašin, Tijana ali nije se ni predala „sudbini“ koju su joj drugi „ispisali“ na parčetu papira…

Foto: Privatna arhiva

Tijana, koja je svojim prijateljima, poznata kao izuzetna domaćica, iako je mlada, u svojoj kuhinji pravi čarolije, njene praznične dekoracije, oduševljavaju svakog ko je ikada imao priliku da vidi, kako ona to sa ukusom i stilom radi…od postavljene trpeze, do dekoracije jela…sve je to urađeno i sređeno na takav način, da jednostavno odiše ljubavlju.

Upravo ta njena „strast“ prema pripremi hrane i dekoracijama su pomogli Tijani da zaboravi na onaj ružan papir na kojem je pisalo „tehnološki višak“ i krene dalje. Ne samo što je ona uspjela da izaše iz mat pozicije, njen hobi joj je omogućio i pristojan prihod a najvažnije od svega, ona taj posao radi sa ljubavlju, a „Tinina kužina“ je i te kako poznata ne samo u Kolašinu već u skoro svim gradovima Crne Gore.

Priču nastavnice po struci, bibliotekarke po zanimanju i izuzetne domaćice po sopstvenom izboru prenosimo na našem portalu, ne kao reklamu, jer „Tinina kužina“ je veoma uspješna, već zato što zavređuje pažnju i poštovanje, i može poslužiti drugim ženama u ovim teškim vremenima kao podsticaj da ako imaš volju i želju, ako ima nešto što voliš da radiš, od toga možeš i da ostvariš prihod…

Po struci sam nastavnik predškolskog vaspitanja, počela je priču za Portal Kolašin, Tijana…

„Pošto nijesam imala mogućnost da se zaposlim u svojoj struci, počela sam da radim u biblioteci. Nakon deset godina rada proglašena sam za tehnološki višak. Bilo je potresno jer mi je na umu bilo samo jedno, kako da obezbjedim svoju egzistenciju…i tako dođem na ideju, naravno uz pomoć i podršku mojih bližih članova porodice, da pravim i prodajem zimnicu“, priča Tijana o početku i stvaranju „Tinine kužine“.

„Prvi izbor je bio da probam sa ajvarom. Nijesam mogla da vjerujem, da ću nakon prodaje nekoliko tegli ajvara, početi da dobijam pozive sa svih strane i narudžbine“, objašnjava Tijana kako su narudžbine počele da pristižu a posao da se „razvija“, i to bez reklama, samo preko reči i nekoliko objavljenih fotografija na Facebook-u.

„Ubrzo su počeli da me kontaktiraju iz svih gradova Crne Gore, što mi je dalo vjetar u leđa da smislim još nešto, pa se javila ideja da pravim Novogodišnje i Božićne slatkiše. Bilo je primamljivo, ali sam uvijek gledala da sve uklopim i svoj rad i kvalitet a da ne bude skupo za naše tržište“, ističe Tijana.

Ne mogu reči, kaže ona, da je to sad neka zarada i da se mogu uzeti hiljade i hiljade, ali može se zaraditi mir i zadovoljstvo, a to je upravo ono što je dragocjeno.

„Ipak, najdragocenije je što sam stekla dosta poznanstava, i sad to već nijesu moji kupci već moji prijatelji“, kaže Tijana i objašnjava kako je postala jedna on najtraženijih „dekoratera“ rođendanskih proslava u Kolašinu a i šire.

„Pošto sam često radila dekoracije djeci svojih komova, rođaka i prijatelja, tako malo po malo, riječi hvale su počele da se šire a pozivi da pristižu…šta sam drugo mogla nego da počnem i to da radim a posao je počeo da se širi“, priča Tijana dodajući da pogotovo dekoracije za najmlađe čine joj posebno zadovoljstvo, jer kako kaže, ništa nije vrednije nego onaj iskreni osmjeh mališana koji oduševljeno gledaju u ono što im je pripremila.

„Mislim da je to jedan divan hobi koji baš čovjeka može da ispuni“, ističe ona.

„Tinina kužina“ radi i proizvodi tokom cijele godine, kako kaže ona, „za svako godišnje doba imam neki posao koji me veže“.

Ajvar, džem, slatko, turšija, slatkiši, dekoracije…sve se to može naći u „Tininoj kužini“, ali kada to ona ima najviše posla…

„U jesenjem periodu najviše imam posla kad počnu da sazrijevaju plodovi u mom selu Moračke Bare…tada počinje magija i prave se razne đakonije“, kazala je Tijana dodajući da sve radi Na selu na starinski način gdje ima kužinu, dodajući da su tu i neizostavne „alatke“… veliki lonac, varjače i sav starinski pribor.

Prva „tura“ ajvara ni manje – ni više nego 400 tegli

U prvoj godini, Tijana je napravila 400 tegli domaćega ajvara po receptu njene svekrve Vere i više od sto tegli džemova. Za 400 tegli ajvara trebalo joj je ukupno 120 sati s obzirom da za 40 tegli treba 12 sati.

Avatar

Admin

Pročitajte još