Čokoladni mus sa rumom

Foto: Ilustracija
Početkom 1900-tih, francuski slikar Tuluz Lotrek došao je do ideje da se u mus umiješa čokolada i tako je nastao čokoladni mus kakvog danas poznajemo.
Sastojci:
– 2 žumanca
– 2 cijela jajeta
– 50 g smeđeg šećera
– 1/2 l slatke pavlake
– 200 g crne čokolade sa što većim procentom kakaa
Priprema:
Bitno je koristiti dva žumanca i dva cijela jajeta kako bi se smjesa bolje povezala. Jajima dodajte smeđi šećer i miješajte ručno dok ne postane pjenasto.
Smjesu kuvajte lagano na pari uz stalno miješanje.
Kada su jaja i šećer fino pjenasto izmiješana, polako dodajte čokoladu i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Kada ste skinuli smjesu s pare, dodajte umućenu slatku pavlaku, šlag ne treba da bude previše čvrst. Šlag se dodaje malo po malo, kako biste dobili finu teksturu.
Laganim pokretima umiješavajte šlag u mus. Nakon šlaga možete dodati malo ruma, ukoliko želite.
Mus sipati u čaše, lagano, a možete koristiti i kašiku. Ukrasite mus šlagom, voćem, voćnim prelivom ili čokoladnim dekoracijama.