Ksenija Ivanović za FOS: Majčinstvo mi je promijenilo prioritete

 Ksenija Ivanović za FOS: Majčinstvo mi je promijenilo prioritete

privatna arhiva

Dugogodišnja odbojkašica Ksenija Ivanović igračku karijeru okončala je prije dvije godine, a sada u miru porodičnog doma dane provodi sa suprugom i ćerkom Irinom-vrednijom od svih medalja. 

U razgovoru za FOS Ksenija se prisjeća trenutaka sa terena, svojih početaka i momenata koji joj najviše nedostaju iz “igračkog perioda”. 

Ksenija je ponikla u podgoričkoj Budućnosti, seniorsku karijeru započela je u OK Podgorica, a kako kaže, odbojkom je počela da se bavi sasvim slučajno. 

“O tom sportu sam znala vrlo malo ali je trener Duco Radončić prepoznao moj potencijal i potencijal moje sestre i posle samo sedam dana nas priključio prvom timu. Imale smo veliku podršku od starijih igračica iako smo tek pocele da učimo osnovne stvari”, prisjeća se Ksenija. 

Plodna karijera je iza nje i ima se čim pohvaliti. Igrala je u Belgiji, potom za njemački Visbaden, francuski Eno, azerbejdžanski Telekom Baku i mađarsku Bekeščabu. Za nacionalni tim Crne Gore nastupala je cijelu deceniju.

„Imala sam tu sreću da sam u toku karijere bila sjajno prihvaćena gdje god sam igrala. Igrama sam pred više hiljada ljudi, osvajala titule i pojedinačne nagrade. I kad sam prolazila kroz teške trenutke nijednog trenutka nisam pomislila da je odluka da se bavim sportom pogrešna. Mislim da je to pravi put- pogotovo za mlade ljude. Međutim, ostaje žal što se sa crnogorskom reprezentacijom nikad nismo kvalifikovale na neko veliko takmičenje”, navodi ona. 

Tokom Igara malih zemalja Evrope, koje je Crna Gora organizovala u Budvi, uoči meča odbojkaša Crne Gore i Islanda, predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković u znak zahvalnosti za doprinos crnogorskoj odbojci i nacionalnom timu, Kseniji je poklonio dres sa njenim brojem 12. 

Kseniji sada najviše nedostaje adrenalin koji je osjećala pred i u toku utakmica. 

“I to jedva čekanje da utakmica počne, a tu su i putovanja, druženja…Bilo je neprospavanih noći kako zbog pobjeda tako i zbog poraza. Bilo ih je mnogo emotivnih momenata, a izvojila bih moje i sestrino odvajanje- trenutak kada je Tijana odlučila da promijeni klub za koji sam ja nastavila da igram”, dodaje ona. 

Prije pola godine se ostvarila u najljepšoj ulozi- ulozi majke.

“Kako u sportu i u poslu- tako je i sa bebom. Imam dosta obaveza ali svaki novi dan mi donese dosta radosti i nešto novo što mi izmami osmijeh. Uvijek sam bila jako odgovorna, ali mi je majčinstvo promijenilo prioritete.  Dok sam se bavila sportom u fokusu je bilo da se što bolje oporavim i spremim za treninge i utakmice, a sad je glavni fokus na najmlađeg člana porodice”, kaže Ksenija. 

Slobodno vrijeme sada provodi sa porodicom i prijateljima. Voli da obilazi nova mjesta, da putuje i čita knjige.

“Hobi mi je stoni tenis, a nadam se da ću se s proljeća oprobati i u tenisu”. 

Sport u Crnoj Gori ispolitizovan

Ksenija smatra da je sport u Crnoj Gori ispolitizovan u velikoj mjeri. 

“Gdje god sam igrala u inostranstvu sportisti nisu trošili svoju energiju i vrijeme na političke kampanje, već su svi bili fokusirani da ostvare što bolji rezultat. Nažalost, Crna Gora jeste sredina gdje je politička pripadnost mogla da upravlja kretanjem karijere sportiste do nekog trenutka. Vjerujem da postoje uticaji ali procedure prilikom izbora čelnika sportskih organizacija su jasno definisane. Ukoliko je i postojalo da se na funkciju dolazi putem partijske knjižice nadam se da je sa tom praksom završeno“, kaže ona. 

Mladima u Crnoj Gori koji žele da se uspješno bave sportom poručuje da smanje vrijeme provedeno na društvenim mrežama.

“To vrijeme posvetite lićnom razvoju i treningu. Društvene mreže nikad nisu proizvele igrača, dok su sportski tereni jedina prava adresa za to”, poručuje Ksenija. 

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još