Otkrivene cijene vakcine, Brisel ljut

 Otkrivene cijene vakcine, Brisel ljut

Foto: BBC News

Cijena vakcina za korona virus koja je do sada držana u tajnosti, iznosiće od 1,78 do 14,70 eura, objelodanio je greškom preko Tvitera jedan belgijski ministar, što je Evropska komisija (EK) odmah ocijenila kao nedopustivo provaljivanje povjerljivih pregovora i sporazuma s laboratorijama koje proizvode vakcine, prenosi portal FOS Media.

Belgijsko ministarstvo za budžet je odmah povuklo sporni tvit, ali je evropska javnost ipak saznala da će EK vakcinu nabavljati od švedsko-britanske farmaceutske kompanije Astra-Zeneka po cijeni od 1,78 eura pa do najskuplje vakcine američke firme Moderna za koju treba platiti 14,70 eura.

Više medija u EU su istovremeno prenijeli izjavu čelnika istraživačke grupe za vakcine u Moderni, Andree Karfija da će „već poslije prve primljene injekcije naše vakcine mogućnost prenošenja zaraze biti smanjena za dvije trećine“.

Vodeći istraživač Moderne je objasnio da je uspjeh u proizvodnji te vakcine plod nove tehnologije „mRNA“ čija je efikasnost 94 odsto.

Stručnjaci u EU su ujedno podudarni u ocjeni da se i u efikasnost drugih u Evropi i SAD proizvedenih vakcina može dokazano vjerovati.

Ipak vidljiva je uzdržanost prema kineskoj vakcini, dok se za rusku vakcinu samo konstatuje da su vlasti u Rusiji počele da je daju prvim sektorima stranovništva, a da će britanska Oksford/Astra-Zeneka vakcina vjerovatno biti kombinovana sa ruskom Sputnjik 5.

U situaciji kad je istraživanje EK pokazalo da šest od deset žitelja Evropske unije smatraju da su njihove vlade morale mnogo ranije da preduzmu temeljite mjere da spriječe drugi talas epidemije korona virusa i kad je više članica EU odlučilo da obustave saobraćaj s Velikom Britanijom zbog širenja novog soja virusa, neki mediji stavljaju do znanja da je „trka za proizvodnju vakcina dostigla razmjere trke SAD i Rusije za osvajanje svemira u vrijeme hladnog rata“.

Tako list italijanskih poslovnih krugova „Il sole 24 ore“ piše da se bitka vodi između svjetskih farmaceutskih firmi, istraživača i laboratorija, ali i moćnih obaveštajnih službi „i to od izraelskog Mosada pa do kineskih 007 tajnih agenata“.

„Zalog je da se pokaže prijateljskim zemljama, a naročito onima koje to nisu, kakve su sve mogućnosti i sposobnosti osvojene tehnologije i vakcine za zaštitu stanovništva“, ističe italijanski dnevnik.

„Trka je nalik onoj iz hladnog rata, ali su ovde u pitanju životi miliona ljudi, mada se već mjesecima vodi bespoštedna bitka između država, velikih ‘Big farma’ kompanija, istraživačkih centara, pa sve do tajnih službi od Mosada, britanske Mi6, pa do kineskih agenata 007 državne bezbjednosti Guoija Anquan Bu“, navodi „Il sole 24 ore“.

Jasno je, dodaje ovaj dnevnik, da je to bitka i za prestiž i uticaj, jačanje ili sticanje saveznika, uz nesumnjive regionalne geopolitičke strategije.

I navodi da su tako Ujedinjeni arapski emirati stavili do znanja da su spremni da s Izraelom rade na proizvodnji vakcine protiv korona virusa.

Proizvođači četiri kineske vakcine su saopštili da će obaviti testove u 16 zemalja, a laboratorija „CanSino“ iz Tijandžina će Meksiku isporučiti 35 miliona doza vakcine, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati predočili spremnost da s kineskom farmaceutskom firmom CNBG zajedno proizvedu 100 miliona doza vakcine tokom 2021. Turska je takođe saopštila da će kupiti prvih tri miliona doza kineske vakcine.

U javnosti EU je, usred ove trke, bilo zamerki na račun „birokratske sporosti“ Evropske agencije za ljekove (EMA) koja je najavila da će tek danas saopštiti da daje uslovno odobrenje za američko-njemačku vakcinu Fajzer i Biontek, ali je u komentarima i izjavama zvaničnika članica Unije preovladao stav da EMA postupa mudro i oprezno na dobrobit građana jer želi da sve temeljito proveri i prati kako će vakcina djelovati na ljude.

Francuska vlada je saopštila da će 35 stručnih centara širom zemlje pratiti kakvo će biti dejstvo vakcine na desetine miliona Francuza, jer, kako je naglasila, ovo jeste bitka s opasnim virusom, ali je i vakcina proizvedena rekordno brzo i ništa se ne zna kako će djelovati, posebno kad su alergije u pitanju.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još