Poslastica sa bananom

 Poslastica sa bananom

Foto: Shutterstock

Banana, fil od vanile i karamel preliv, desert za svaku priliku.

Sastojci:

Prvi sloj:

– 350 g mljevenog keksa

– 100 g maslaca

– 1 kašika šećera

Drugi sloj:

– 150 g šećera

– 50 g gustina

– 1/2 kačičice soli

– 3 šolje mlijeka

– 2 jaja

– 30 g maslaca

– 1 kašika ekstrata vanile

– slatka pavlaka

– karamel preliv

– banana

Priprema:

Mljeveni keks pomješati sa kašikom šećera i preliti istopljenim puterom.

Dobro izmješati i ostaviti na stranu.

Jaja izmutiti viljuškom, i njih ostaviti sa strane. 

U manju šerpu pomješati šećer, gustin i so. Polako zaliti mlijekom i staviti na umjerenu temperaturu da se kuva uz konstantno mješanje.

Kada prokuva, kuvati jos jedan minut uz mješanje, dok fil ne postane gust kao puding.

Izdvojiti par kašika fila i dodati jajima. Lijepo izmješati, pa vratiti u šerpu sa filom i kuvati jos jedan minut.

Dodati kašiku ekstrata vanile i maslac. Izmješati da se sjedini, pa staviti u frižider da se ohladi.

Prekriti plastičnom folijom da se ne uhvati korica.

Mikserom umutiti slatku pavlaku, a bananu isjecite na kolutove. 

Na dno čaše staviti smjesu sa keksom, pa karamel preliv, preko toga staviti napravljeni fil od vanile, kolutove banane i šlag.

Ponavljajte postupak dok se ne napuni čaša.

Poslužiti ohlađeno.

Prijatno!

Izvor: N1

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još