Zašto je trening na otvorenom bolji za vaše tijelo

 Zašto je trening na otvorenom bolji za vaše tijelo

Ako vam kažemo da vežbanje po hladnom vremenu znači i da telo sagoreva dodatne kalorije samo pokušavajući da se zagreje, izlazak napolje zvuči još privlačnije.

Jesen i zima su posebno izazovni za sve one koji pokušavaju da održe svoje telo u formi. Niske temperature uglavnom zadržavaju ljude u zatvorenom, ali zbog korone ove godine se sve menja i teretane su otpisane pa ćemo na kraju svi izaći napolje i trenirati u prirodi što je ionako i bolje i učinkovitije.

Ima nečeg utešnog u osećaju hladnoće koji vas čini dodatno spremnim i naoštrenim za veći napor i jači trening. Ako vam kažemo da vežbanje po hladnom vremenu znači i da telo sagoreva dodatne kalorije samo pokušavajući da se zagreje, izlazak napolje zvuči još privlačnije.

Dakle, nikako ne bi trebalo vremenski uslovi da vas zaustave da uživate u kvalitetnom treningu napolju, ali ono što je bitno da znate jeste da u ovom periodu vežbanje zahteva nešto veću pripremu. Dok tokom leta samo navučemo šorts i majicu, sada ipak moramo da razmišljamo o outfitu. Pre svega morate da proverite vremensku prognozu i napravite plan treninga. I nije samo u pitanju kiša ili sneg već je vetar ključan. Naizgled bezazlen nalet vetra može da bude dovoljan da prodre u vašu odeću i ukloni izolacioni sloj toplog vazduha koji okružuje vaše telo. Zato se pripremite kako treba.

Lagana garderoba za zimski trening

Nije Nada Macura džaba godinama pričala da se treba oblačiti slojevito. Kad trenirate na otvorenom nikako se ne preporučuje da se nabundate što više jer sigurno je da ćete se oznojiti ma koliko da je stepeni napolju.

Najbolje bi bilo da za trening napolju koristite materijale koji “kupe” vlagu jer nakupljeni znoj na garderobi učiniće da vam telesna temperatura opadne, a to je sve što ne želite tokom treninga. Sve ove karakteristike ima nova adidas COLD.RDY kolekcija koja sadrži upravo takve komade, otporne na sve vremenske uslove. Odlikuju je vodootporni materijali, postojana i prozračna tkanina koja zadržava toplotu, ali u isto vreme dozvoljava koži da diše i ostane suva tokom treninga. Preporuka za Down Parku – tanku jaknu koja se zakopčava do kraja, ima kapuljaču ali i zaštitu za lice tako da dodatno štiti od hladnoće. Da ne spominjemo super dizajn uz koji će vas zapaziti svako pored kog budete protrčali.

Bitno je i kakve su vam čarape pa se u ovom slučaju ne predlaže pamuk jer i on može da skuplja vlagu, što takođe doprinosi premoru.

U bilo kom smislu izbegavajte materijale koje u sebi sadrže gumu ili plastiku koje ne dišu i sprečavaju isparavanje znoja.

Dobre patike su pola odrađenog treninga

Nakon brze kontrole da ste zaštitili noge, ruke, oči, uši i kožu, izabrali pravi materijal, odlučili se za pravu opremu za trening napolju, ima još jedna bitna stvar – odabir obuće! Pre svega treba da imate patike koje su namenjene sportu za koji ste se odlučili. Nije isto da li ćete da trčite ili ćete da se odlučite recimo za teretanu na otvorenom. Najbolje bi bilo da vam patike budu udobne, ali i vodootporne kako ne biste morali da razmišljate o tome da li ste ugazili u lokvu, sneg, blato…

Zagrevanje obavezno

Nemojte ni slučajno da pomislite da treniranje zimi ne podrazumeva zagrevanje. Mišići tela mogu lakše da se istegnu kada na niskim temperaturama krenete da vežbate, a da prethodno niste zagrejani. Iako mislite da nemate uslova, vremena… ili bilo šta da se na mestu gde trenirate i zagrejete – to možete da odradite i kod kuće ili pešačenjem do mesta za vežbanje. Ako ništa drugo trčite niz stepenice dok izlazite ali ne zaboravite – ovde ne sme da postoji izgovor!

Uz to, ako nemate razrađeni plan gde i kako trenirati, na sajtu coldready.rs možete pronaći mapu sa predlozima najboljih lokacija za trening napolju u Beogradu.

Pijte dosta vode

Nije vruće, ne znojite se kao leti i možete normalno da dišete na svežem vazduhu, ali to ne znači da treba da unosite manje tečnosti nego inače. Telu je prilikom vežbi potrebna hidratacija i ne smete da dozvolite da dehidrirate.

Ako ne možete da se naterate da pijete vodu tokom treninga ili vam jednostavno ne prija, postoji rešenje i za to. Možete da popijete oko 0.6 litara pre i posle treninga, onda kada vam trening ne traje duže od 90 minuta.

Možda ovo zvuči sve kao mnogo napora i truda da bi se krenulo na trening, ali nije baš tako. Koliko vam vremena treba da se spremite za teretanu isto toliko će vam biti potrebno i za trening napolju s tim što ćete ovako biti skoncentrisani samo na sebe i svoje telo.

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još