Neobično skijanje na Bjelasici: Kolašinac ne prestaje sa avanturama

 Neobično skijanje na Bjelasici: Kolašinac ne prestaje sa avanturama

Foto: Privatna arhiva

Izvor: FOS Media

Da mogućnosti uživanja na snijegu ne poznaju granice, pokazuje i priča Mirka sa Bjelasice. Dečko koji godinama živi na katunu Vranjak i uživa u svemu što mu priroda pruža, ovoga puta se otisnuo u avanturu skijanja, i to ne bilo kakvu.

„Da znam. Nema dovoljno snijega za dobar freeride, ali ako bi spojili vještine dobrog jahača i instruktora skijanja, onda već imamo nešto. Kako to nešto izgleda, imate priliku da pogledate“, napisao je Mirko Šćepanović na društvenim mrežama.

U avanturi mu se pridružio Željko Pejović, jedan od najboljih freeridera. A, ukoliko ne znate šta je freeride, Mirko ima objašnjenje.

„Freeride je tip skijanja ili snowbordinga iz kojeg je termin i proizašao. Odvija se na „divljem“ neutabanom snijegu, na skijama obično širim od 105 mm u sredini. Kruta pravila i odrednice ne postoje pa se freeride-om može nazvati čitav niz srodnih vrsta skijanja kao što su sidecountry skijanje, backcountry, bigmountain, allmountain i mnoga druga“, pojašnjava Mirko za FOS i dodaje:

„Prilično zbunjujuće zar ne? Zamislite da stojite na vrhu neke izolovane planine ispod koje se prostire svježi, netaknuti snijeg. U glavi polako crtate liniju vašeg budućeg spusta, par kratkih slalom zavoja na vrhu prije nego se zagrijete i osjetite kvalitet snijega, polako dobijate samopouzdanje i brzinu, zavoji dobijaju ’GS’ formu i već pogledom tražite neku manju stijenu sa koje bi mogli da napravite skok. Dobro došli u freeride. “

A koliko je ova avantura opasna?

„Kada je freeride u pitanju rizik uvijek postoji. Ali, uvijek je jača ljubav koja nas podstiče da se bavimo tim“, kaže Mirko za FOS.

Podsjećamo, ovaj mladić živi na planini i od planine. Uživa u prirodi, jahanju konja, obilasku prelijepih predjela, fotografiji. Nedavno nas je iznenadio i novembarskim kupanjem u Pešića jezeru. Kako je izgledala i ta avantura, pogledajte OVDJE:

https://fosmedia.me/infos/drustvo/kolasinac-mirko-se-u-novembru-kupa-u-pesica-jezeru-na-bjelasici-foto

Avatar

Portal Kolašin

Pročitajte još